Talviolympialaiset 2014: Kaukalopikaluistelu

Kaukalopikaluistelukisa Vancouverissa 2010

Opas kaukalopikaluisteluun Sotshissa 2014

Historia

Kaukalopikaluistelun juuret juontavat Yhdysvaltoihin 1800-luvun loppupuolelle. Tuolloin amerikkalaisluistelijat alkoivat järjestää kilpailuja, joissa luisteltiin jääradan ympäri. Kilpailuista huolimatta laji katsottiin vakavan loukkaantumisriskin vuoksi liian vaaralliseksi olympialaisiin.

Kaukalopikaluistelu oli lopulta vuoden 1988 talviolympialaisissa näytöslajina. Suosion myötä se otettiin pysyvästi olympiaohjelmaan neljä vuotta myöhemmin, jolloin mukana oli kaksi henkilökohtaista kilpailua ja kaksi viestiä.

Lajin suosion kasvaessa painopiste on siirtynyt itään, sillä yksin Etelä-Korea on voittanut 19 olympiakultaa.

Kaukalopikaluistelun ennalta-arvaamattomuudesta saatiin näyttöä vuonna 2002. Tuolloin australialainen Steven Bradbury voitti kultaa, kun hänen neljä kilpakumppaniaan kaatuivat viimeisessä kaarteessa.

Lajit

Vuoden 2014 talviolympialaisissa nähdään miesten ja naisten 500, 1 000 ja 1 500 metrin matkat. Lisäksi ohjelmassa on miesten 5 000 metrin viesti ja naisten 3 000 metrin viesti.

Yhteentörmäykset ja rikkomukset ovat yleisiä, joten kilpailijoita diskataan usein. Tuomaristo päättää kilpailun jälkeen diskauksista. Kilpailijat, jotka kaatuvat ilman omaa syytään, sijoittuvat usein diskattujen kilpakumppaniensa edelle.

Erityisesti viestit ovat jännittäviä ja kaoottisia. Viestijoukkueen muut jäsenet odottavat radan sisäosassa, kun vuorossa oleva luistelija kiertää rataa. Vaihdot tapahtuvat lennossa.

Varusteet

Turvallisuus on ensisijaisen tärkeää lajissa, jossa urheilijoilla on veitsenterävät terät ja jossa saatetaan törmätä kovalla vauhdilla. Radan ympärillä on paksut pehmusteet. Kypärät, käsineet ja toppaukset suojaavat kilpailijoita kilpakumppanien teriltä.

Terät ovat painavammat ja terävämmät kuin perinteisessä luistelussa, ja ne ovat kaarevat kaarteita varten. Kilpailijoilla on aerodynaamiset vartalonmyötäiset puvut sekä suojalasit, jotka suojaavat jääsiruilta.

Tähdet

Kiinan Wang Meng on maansa menestynein talviolympiaurheilija, sillä hänellä on kuusi mitalia kaksista olympialaisista. Lisäksi Wang voitti neljä maailmanmestaruutta vuonna 2013.

Apolo Anton Ohno on Yhdysvaltain menestynein talviolympiaurheilija kahdeksalla mitalilla. Myös kanadalaiset ovat menestyneet lajissa: esimerkiksi kolminkertainen olympiavoittaja Marc Gagnon ja kokenut Charles Hamelin ovat lajin tähtiä.

Tapahtumapaikka

Kaukalopikaluistelu vuoden 2014 talviolympialaisissa järjestetään Iceberg Skating Palacessa.