Talviolympialaiset 2014: Ampumahiihto

Ampumahiihtäjiä naisten 10 km takaa-ajossa

Opas ampumahiihtoon Sotshissa 2014

Historia

Ampumahiihdon juuret juontavat 1700-luvun loppuun Pohjoismaihin, jossa sotilaspartiot kilpailivat yhdistetyissä hiihto- ja ammuntakilpailuissa keskenään.

Ampumahiihto oli mukana ensimmäisissä talviolympialaisissa Chamonix'ssa vuonna 1924 nimellä sotilaspartiohiihto. Seuraavissa kolmissa kisoissa se oli näytöslajina.

Varsinainen ampumahiihto oli ensimmäistä kertaa mukana vuoden 1948 kisoissa St. Moritzissa näytöslajina. Olympialajina se oli ensimmäistä kertaa mukana Squaw Valleyssa vuonna 1960, jolloin ohjelmassa oli miesten normaalikilpailu. Naisten ampumahiihto oli ensimmäistä kertaa olympiaohjelmassa Albertvillessä vuonna 1992.

Sotshin kisoissa 2014 järjestetään 11 ampumahiihtotapahtumaa, ja ensimmäistä kertaa mukana on 4 x 6 km sekaviesti.

Lajit

Ampumahiihtotapahtumat voidaan jakaa viiteen luokkaan: pikamatka, takaa-ajo, normaalikilpailu, viesti ja yhteislähtö.

Pikamatkan pituus on miehillä 10 km ja naisilla 7,5 km. Kilpailijan pitää käydä ammuntapaikalla kaksi kertaa ja osua viiteen tauluun. Jokaista ohilaukausta kohti joutuu kiertämään 150 metrin sakkoringin. Pikamatkan 60 parasta pääsee mukaan takaa-ajokilpailuun.

Takaa-ajokilpailu on hieman pidempi kuin pikamatka, sillä sen pituus on miehillä 12,5 km ja naisilla 10 km. Kilpailijat lähetetään matkaan pikamatkalla syntyneiden aikaerojen mukaisesti. Jälleen tavoitteena on osua kaikkiin tauluihin, ja ohilaukauksesta joutuu kiertämään sakkoringin.

Normaalimatkaan (miehillä 20 km ja naisilla 15 km) kuuluu neljä ammuntaa. Normaalikilpailussa ei ole sakkorinkiä, vaan jokaisesta ohilaukauksesta lisätään hiihtoaikaan yksi sakkominuutti.

Viestissä on neljän hengen joukkueet, ja jokaisen viestiosuuden pituus on miehillä 7,5 km ja naisilla 6 km. Kilpailijoilla on kolme varapanosta, mutta ne täytyy ladata tarvittaessa yksitellen.

Maailmancupin parhaimmisto ja aiemmat mitalistit osallistuvat yhteislähtöön, jonka pituus on miehillä 15 km ja naisilla 12,5 km. Kilpailijat ampuvat kaksi kertaa makuulta ja kaksi kertaa pystystä, ja ohilaukauksista joutuu kiertämään sakkoringin.

Varusteet

Kilpailijoilla on .22 kaliiperin pienoiskivääri, jonka tulee painaa vähintään 3,5 kg. Kuhunkin lippaaseen mahtuu viisi panosta. Ampumamatka on 50 metriä, ja osuma-alueen halkaisija on pystyasennosta ammuttaessa 11,5 cm ja makuulta 4,5 cm.

Tähdet

Pohjois-Euroopan maat ja Pohjoismaat ovat perinteisesti hallinneet olympialaisten ampumahiihtoa. Saksalla on 43 ampumahiihtomitalia, ja sen jälkeen eniten mitaleita on Norjalla ja entisellä Neuvostoliitolla.

Norjan Ole Einar Bjørndalen on olympiahistorian menestynein ampumahiihtäjä. Hän on voittanut neljistä viimeisistä kisoista 11 mitalia ja on siten yhden mitalin päässä maanmiehensä Bjørn Dæhlien ennätyksellisistä 12 mitalista.

Saksan Ricco Groß voitti vuosina 1992–2006 kahdeksan olympiamitalia, joista neljä kultaista.

Tapahtumapaikka

Ampumahiihdon lähtö- ja maalialueet vuoden 2014 talviolympialaisissa sijaitsevat maasto- ja ampumahiihtostadion Lauralla.